Slappna av

I kväll tog jag del av en avslappnigsövning i Lyfte och andades djupt i femton minuter utan att tänka på vad som händer utanför rummet. Okej, jag tänkte lite på riskakor först, mjölk, bananer, andas, tvättmedel, andas, andas. Efter hand tömdes huvudet på tankar och jag lyssnade på den mörka rösten som pratade till oss ibland, den höll mig kvar i rummet och sa att vi har det bra här. Jag bara satt stilla, blundade, andades, snurrade på nacken och blev varm i hela kroppen. Spänningen släppte och mina händer domnade till slut. Det var en mystisk känsla och det varade en lång stund. Jag tar det som ett tecken på att jag borde slappna av och göra ingenting lite oftare.

Publicerad 26.10.2016 kl. 22:34

Vi som förlänger vår ungdom

"Vi badar och får skrynklor i fingrarna, i tårna, vi värmer oss i bastun efteråt. Huden blir het och det bränner om vi nuddar varandra. Jag sneglar på kropparna i smyg och tänker att vi är unga den här sommaren ännu och kanske nästa men sen är ungdomen slut".

Jag blev redan vuxen och märkte inte när det hände.

Kanske var det förra juni, kanske redan för länge sen. När studenterna började se yngre ut och barnen körde bil.

När jag fick mera ansvar och kunde presentera mig med en arbetstitel. När jag kallade mig både för flicka och kvinna och sen bara kvinna.

När folk började säga "du är inte så ung längre", "du är ju ung ännu", "du är inte så ung längre", beroende på dagen.

När jag berättade om förr och började få svårt att välja, var det när jag var ung eller yngre.

Ändå fortsätter jag skriva naiva meddelanden till mina vänner på chatten och använda överdrivna svordomar när jag blir arg.

 

"Ihan kuin aikuisuus olisi joku oletus, että sen pitäisi tulla. Ja jos se ei tule, niin siitä pitäisi muka jotenkin ahdistua"

 

Paperi T säger sig känna igen trettioåringen som förlänger sin ungdom. En del blir vuxna och andra stannar kvar. Vi lever i en tid där barnen blir till, kanske sen, och där jobben varar fram till jul.

Publicerad 26.10.2016 kl. 21:29

När vi byter hem

På söndagen läste jag Sandras hesari medan hon diskade och jag fastnade vid en text om hemmet och om vad som händer i oss när vi flyttar från ett hem till ett annat. Olika hem och hur vi väljer att bo har länge varit något som väcker mitt intresse. Det var Veera Kinnunen som har forskat i ämnet och lyfte fram att hon höll på med det långt före KonMari-vågen. Hon sa att en flytt alltid innebär en kris, även om det inte handlar om skilsmässa eller annat tragiskt (jag kan inte inbilla mig smärtan som uppstår då man är tvungen att riva ett gemensamt hem). Under en flytt går vi tillbaks till det förflutna, vad vi varit med om och hurdan framtid vi drömmer om. Vi finländare hyr sällan flytthjälp utan plockar ner alla våra ägodelar för hand i lådor och överväger vad som skall följa med till nästa hem. De gånger jag flyttat har jag upplevt både ångesten och karnevalkänslan som Veera pratar om. Ångest, mest på grund av ovetskapen, om hur det blir på det nya stället. Karnevalkänsla, för att det ofta är inspirerande att börja om och renande att göra sig av med en massa onödigt.

"I det tysta hemmet hittar vi en vitlökspress formad som en fågel. En duva av metall eller är det någon sparv".

"Spegeln har hon köpt i Italien när hon reste som ung med en avlägsen romans som slutade höra av sig".

"Vi hittar hennes häften som hon skrivit i med en krokig handstil".

"När tavlorna plockas ner finns bleka märken kvar som minnen i tapeten och några repor och håliga rader av spikarna. Vi hittar svaga streck med bekanta namn under och vi har varit nittiosju, hundratolv och hundratjugonio centimeter långa."

"Texterna är från vår antologi, Där ljuset faller som vackrast"

Publicerad 17.10.2016 kl. 21:45

Minoriteten

Jag vill ännu dela med mig av en bra övning som vi gjorde på läsinspirationen sist. Temat var ungefär mångkultur i boken och ledaren ville öppna våra ögon för hur det känns när de flesta andra inte är som du eller har samma utgångsläge som dig. Hur känns det när läraren pratar om mumintroll och om hur tallskogen doftar, när alla andra nickar och du har ingen aning. Tall what?

- Under studietiden jobbade jag med personer som hade olika funktionshinder och jag kunde känna skillnaden på blickarna som vi fick under promenader som jag inte får på egen hand.

- Svenskan bland finskspråkiga har funnits med så länge att jag sällan tänker på det men visst avslöjas jag lätt ifall jag umgås med ett gäng finnar.

- Jag har varit med om att vara den enda vithyade i en by utomlands men då blev uppmärksamheten mer positiv. Det kändes ändå konstigt att andra stirrade på och ropade till mig endast på grund av att jag såg annorlunda ut.

- Flera av mina vänner har barn och ibland, speciellt om jag vistas med flera mammor samtidigt, kan jag känna mig som en minoritet då jag inte kan delta i jämföra-barnen-diskussionerna.

Hurdana erfarenheter har du av att höra till en minoritet? (Det kan handla både om en kortare situation eller om en längre period).

 

Publicerad 13.10.2016 kl. 22:41

Sluta fota mina kalsipper!

De här bilderna hör till en kort serie som kallas Underkläderna eller Sluta fota min kalsipper!. Ibrahim tyckte först att det var helt roligt men sen undrade han om det inte blir pinsamt för ägaren när jag dokumenterar något så privat som kalsonger. Kanske det var en aning olämpligt av mig men jag tyckte det såg så fint ut när de hängde ut sin tvätt på det här viset. Jag skulle gärna göra det själv om vi bara hade lite mera sol och värme i Finland.

 

Publicerad 13.10.2016 kl. 19:18

Det var sommar då

"Promise me that we will never sleep in a grandpa hostel again"

"I promise, maybe they have a grandma hostel over there."

Sista natten hade vi ingenstans att sova så Ibrahim pratade med en morfar som satt utanför busstationen och höll i en skylt, "rooms for rent". Tio minuter senare hade mannen, som inte kunde engelska men trodde vi var tyskar, fört oss till sin lägenhet där även en hostande farbror övernattade. Toaletten luktade urin och på morgonen väcktes vi av en pruttorkester.

Annars har jag mest goda minnen från sommarens resa, Kroatien är ett av det vackraste länder jag besökt. Zadar och Rijeka var mina favoriter. På en del ställen var det för mycket turister, jag önskar att de skulle ta hand om sina naturområden (skydda dem från att överanvändas). Men jag var ju där själv så kan inte säga åt andra att de inte skall åka.

Publicerad 13.10.2016 kl. 18:30

Just nu

- Jag har en hel ledig dag framför mig i morgon och ser fram emot att träffa en kompis, gå på kafé och lopptorg (borde hitta en blommig klänning i femtiotalsstil).

- Jag har varit riktigt inspirerad på jobbet och berörs ofta av ungas historier där. Efter fem år med ungdomsarbete fortsätter jag känna att det utvecklar mig som person.

- Den här hösten dansar jag mer än tidigare och det är spännande att utmana mig själv. Vi är en stor grupp som deltar i aikuisten produktioryhmä där vi tillsammans bygger upp en längre föreställning.

- I dag fick vi besök av en tandhygienist och hon visade bilder på en massa ovårdade tänder, påminde oss om den otroliga mängden socker som finns i godis, berättade att vi inte skall tvätta tänderna direkt efter att vi druckit apelsinjuice och uppmanade oss att tvätta tänderna 2 minuter varje morgon/kväll. Jag gick direkt och köpte mera tandtråd.

- Jag väntar på att få se filmen Tyttö nimeltä Varpu.

- Jag väntar på att åka till Stockholm i början av november. Det var länge sen jag varit sugen på att gå på nattklubb men tänkte att nattlivet där kan vara roligare än här. (Om du som läser råkar känna till en bra pub/krog så får du mer än gärna föreslå).

- Så länge jag känt Julia har jag imponerats av hennes finkänslighet och skicklighet. Nu har hon äntligen börjat visa sina målningar och öppnat en egen webshop, Julia Cederqvist, där det går att beställa hennes vackra träd. Jag själv väntar på mönstret med ormbunkarna, de lär vara på väg.

Det var allt jag kom på för stunden. Sköt om dig!

Publicerad 06.10.2016 kl. 20:39

Från början var det här bara för mig

En kvinna efterlyste, på Facebook, personer som skulle vara redo att läsa upp texter från sina personliga dagböcker. Hon kommer att ordna ett evenemang där både unga och vuxna delar med sig av sina innersta tankar inför en publik.

Jag överväger att delta som uppläsare men jag vet inte om rösten bär enda fram till punkt. Dessutom brände jag upp mina dagböcker från tonåren. Texterna från den allra saftigaste och pinsammaste tiden av livet. Pappa noterade att askans mängd hade fördubblats i spisen medan de varit på resa (vem märker sånt?). Det blir mycket aska kvar när man bränner sida efter sida, bara papper och hemligheter.

"Om du hittar den här vackra boken, snälla, läs inte så mycket".

"Vi hittar någon annan att stanna över hos, dofta på i natten, leka med elden".

"Jag förstår inte vad du säger!".

"Hon borde bara ha blundat för sjuårs-försprånget".

Publicerad 19.09.2016 kl. 22:46

Bravo, bravo

Hela äventyret var över innan jag knappt hunnit förstå att vi verkligen hade svävat fyrahundra meter ovanför marken i en liten korg. Våra liv hängde på varm luft och på en kapten som flugit luftballong i över trettiosex år. Tillsammans värmde vi upp ballongen, ropade till några flickor att de skulle sluta slå på den med sina vassa fingrar, vi sprang över gräsmattan i Dickursby och klättrade upp i korgen innan den började lyfta. Flickorna blev mindre och till små rödblonda punkter och de vinkade fortfarande till oss med sina knivar till händer (knivar som skulle ha gnistrat i solnedgången om de skulle ha följt med). Snart hade vi översikt! Vi blev fåglar för en kväll. Staden krympte nedanför oss, holmarna kom närmare, vägarnas slut avslöjades på långt håll. Hustaken var blåa, gröna, bruna, svarta, av tegel, av plåt. Vi följde järnvägens linjer med blicken, vi pekade ut simmande svanar, en paddlare i kajak, små trädgårdsrutor, Kottbys musikinstitut, hemtrevliga bostadsområden, granskog, vi rörde nästan trädtopparna och hälsade glatt på människor som sprang upp på kullar för att se oss bättre.

* Bravo, bravo var ett av kodspråken som kaptenen använde sig av när han navigerade och kommunicerade med personalen som övervakade luftrummet. Han bad oss också lägga våra telefoner på flygläge.

 

Publicerad 18.09.2016 kl. 21:23

#nukuyöulkona

Eftersom jag redan på förhand hade meddelat att jag tänker anta utmaningen och sova utomhus under helgen fanns det inga andra alternativ än att packa ner min varmaste sovsäck och dra ut i naturen för en natt. Vi valde att sova bland sanddynerna i Hangö och hade med oss ett litet tält. Där låg vi och lyssnade på havet som brusade in mot land bara några meter nedanför, vi såg blinkande sjömärken i mörkret och hörde avlägsna ljud som fördes över vattnet och var svåra att placera. Klockan fyra vaknade jag och steg ut för att beundra månen och en stjärnklar himmel. En perfekt scen ur en skräckfilm tänkte jag. Den ena personen stiger ut från tältet och försvinner in bland skuggorna från tallarna. Grenarna rör sig i vinden och skuggorna lever på marken. Den mjuka sanden förvränger alla spåren och den andra sover vidare i tältet, utan att ana vem som återvänder till den tomma platsen.

I dag när jag läste en nyhet om den här utmaningen som fått massor med glada finländare att övernatta utomhus och se det vackra vi har omkring oss påmindes jag om varför jag valt att hålla en lägre profil på nätet. Det sprids så mycket skit här! Nämn vilken nyhet eller artikel som helst så är någon där och vänder på det, kommenterar nedlåtande, tappar fokus, undrar varför vi inte hjälper dem som sover utomhus varje dag. Just den här kampanjen hade inte som mål att uppmärksamma dem som inte har ett hem utan att få folk att vistas mer i naturen. Asunnottomien yö ordnas i slutet av oktober, jag hoppas att de som ogillade eller misstolkade budskapet i #nukuyöulkona deltar och understöder de utsatta personerna just den dagen.

Publicerad 18.09.2016 kl. 20:32

Något har förändrats under natten och jag frågar mig. Vem har vikt de obekanta skrynklorna i dynan? Nu syns helt nya mönster på kinden när jag vaknar.

 

 

Elena

Fia

Hanna

Julia

Malin

Minna

Miilo

Nanó

Karin

Vanessa

Satu